Listor • Svep

en ny utställning | kulturlistan

På IKSU spa har de nu bytt utställningen på övervåningen och den tilltalar mig som vanligt. Förra gången OSs hade utställning var jag millimeter från att köpa två skulpturer, men jag höll mig. Nu är de nedmonterade och jag ångrar mig. Om jag fortsätter ångra mig framöver ska jag kontakta OSs… kanske finns de kvar än.

Bakom dessa verk står konstnären Lars A Persson.

Att sniffa konst i luften har inte bara med utställningen på IKSU att göra, utan på jobbet har eleverna ett stort projekt på G: den fria konsten. De fick fria tyglar och skriver uppsatser där de förklarar symboliken i allt ifrån sitt val av motiv och teknik till innebörden av skarpa eller böljande linjer och olika styrka i penseldragen. När jag handlett i skrivandet väcktes något i mig… en värme. En lust. Inte att skapa, men att sätta ord på. Att konsumera konst. Det lilla prettot från gymnasiet har väckts från sin slummer.

Här kommer således kulturlistan, med inspiration från Elsa Billgrens lilla kulturlista. Må det vara återkommande, må jag nära den här nygamla lusten till kultur och konst.

En film som värmer det lilla kulturhjärtat: Fried green tomatoes. Väl värt att köpa, då den inte verkar streama i Sverige. Jag tror ingen har ogillat den någonsin.

En mer aktuell film att bli pepp inför: Asteroid City. Av Wes Anderson. Say no more.

Senaste föreställningen jag var på: Jag såg Bob Hunds konsert i början av året, men är konserter alls att jämföra med föreställning? Eller spelningen på Facit? Annars var det De oroliga, december 2019… man får skämmas.

En föreställning jag ser fram emot: Ingen speciell är inbokad i kalendern, men jag och Erik är väldigt inställda på att gå på dansföreställning. Vi måste bara hitta en! Är det redan nu vi ska gå, på Sylph – Halla Ólafsdottír? Fast det är redan på torsdag…

Konst som jag tänker extra mycket på just nu: Förutom den ovan nämnda tänker jag på vernissagen ”Ner till norr” som äger rum fredagen 26 maj när bildmuseet äntligen öppnar efter lång tid med låsta portar. En av konstnärerna, Anders Sunna, var engagerad konstmentor åt några av mina elever när jag jobbade i Jokkmokk. Jag och Erik bodde mittemot hans ateljé under de åren. Det ska bli roligt att läsa hans berättelse.

Senaste låten jag lyssnade på repeat: Sekunderna – Hjärtat, eftersom jag skulle på Sekunderna-spelning och ville kunna hänga med!

Mer musik som kulturhjärtat vurmar för: Allt Stefan Sundström.

Senaste restaurangen jag besökte: Bistro le Garage.

Tre ställen jag vill rekommendera: Eftersom mitt besökande av ”ställen” kraftigt har begränsats med start långt innan pandemin har jag egentligen väldigt inaktuella rekommendationer när det gäller mycket. Men självklart har jag några som fortfarande gäller: 1) IKSU spa för sol och bad, 2) Bistro le Garage för lunch och konst, 3) Gammlia(/Västerbottens museum) för djur, natur och kultur.

Avslutningsvis tre favoritgrejer: Jag har som sagt ett inaktuellt liv ännu, men jag tror mig våga behålla favoriter. Det kan ha hänt en hel del sedan jag sist utforskade dessa favoriter, men de är åtminstone favoriter i tanke:
1. Kökets val på Tapas bar deli, tillsammans med någon man verkligen älskar.
2. Kläder och inredning på Myrorna i Umeå med en kamrat så man kan leka dress-up á la The Sweetest Thing.
3. Simma längder och läsa böcker på Umelagun. Ensam. Det är ett ganska grisigt ställe, men jag bryr mig inte.

Kopiera gärna kulturlistan och fyll i, för då kan jag få tips om nya saker och ställen och städer! Nu börjar idéerna för att blogga varje dag en hel månad ta slut…

11 reaktioner till “en ny utställning | kulturlistan”

 1. Vad roligt med konst och skulpturer kan verkligen vara fina. Hoppas att ni hittar en dansuppvisning som ni vill gå på. Kramis ❤

  Gilla

 2. Fin lista! Blev nyfiken på att se Fried green tomatoes! Jag var också på bob hund-föreställningen i vintras, men i Göteborg. Tyckte om den mycket och att allt är sådär knäppt och galet som det bara är med bob hund. Alltid så orolig över att Thomas ska råka skada sig när han hoppar runt och har sig. Kultur ändå va ❤

  Gilla

  1. Vad glad jag blir, jag hoppas du hittar ett sett att se den för den är verkligen helt makalöst vacker. Den finns som bok också, men eftersom jag såg filmen innan jag läste boken så tycker jag ÄNDÅ att filmen är helt helt heeeeelt makalöst vacker… vemodig och stark, underbar… Usch, alla adjektiv, men den är så bra!! Och JAAAA bob hund och spektaklet de bjöd på var ju verkligen som det SKA! Och håller med, man får hålla för ögonen ibland eller känna sug i maggropen när det ”är nära” en liten vurpa nuförtiden. KULTUR ÄNDÅ! ❤

   Gilla

 3. Jag ska ”svara” på listan imorgon! Bra med Umeåtips, en dag ska jag tillbaka och lära känna mina rötter lite bättre. Och vilka vackra akvareller! 🥰

  Gilla

 4. Pingback: Kulturlista, typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s