Hälsa • Ohälsa

tagen! tjoffe!

Ni vet leken ”Kull”? Någon jagar ett helt gäng med kamrater. När den kullar en person händer lite olika grejer: man kanske blir en länk i en kullkedja eller måste lägga sig ner tills man blir räddad av en annan deltagare. I ”snällregler” finns även en frizon, kanske inuti en rockring eller om man håller vid ett träd där man kan stå och få ner pulsen lite. I Umeå heter sagda lek ”tagen” och frizonen heter ”tjoffe”, men jag tror att ni känner igen vad jag menar. Jage, datten, tafatt, pjätt. Tagen.

Under åren som jag har dragit mig mer och mer undan samhället och allt det roliga som livet erbjuder skapade jag en massa olika falska tjoffen. Det är sorgligt att jag var så rädd för pulsen att jag till slut hade ett tjoffe i bilen och ett i lägenheten – och that was it.

Jag vet inte riktigt vad svaret för att komma ut ur dessa tjoffen är. Är det att ha några i reserv, eller är det att sluta ha dem? I längden är det förstås att inte behöva dem alls, men tills dess. Om bilen kan bli en cykel eller att långsamt, långsamt knyta gymnastikskorna så är jag friare. Om lägenheten kan bli bildsalen och parkbänken och bussätet så är jag friare. Och det är ju hela poängen: att bli friare! Att kunna lita på att pulsen är okej, kunna leka tagen utan att stå fastnaglad i min frizon.

Efter terapin idag åkte därför jag och mamma på Dollar Store, en ”farlig” butik och jag gick långsamt och fnissande genom hela, köpte roliga saker och tokiga godisar som fräser och knastrar, är så salt att man dör eller surt att man gråter. ”Julia-godis” som det kallas i min familj.

Står man i sitt ”tjoffe” hela livet så blir man aldrig tagen. Men man är heller inte med i leken. Inte på riktigt!

10 reaktioner till “tagen! tjoffe!”

 1. Vilken bra jämförelse, förtydligar verkligen hur du har det och vad du kämpar med. Ju äldre jag blir desto mer vill jag vara hemma och slippa alla andra människor. Väljer att inte följa med och handla längre, om jag inte behöver.

  Gilla

  1. Jag tror att det luriga med mig är… att jag INTE vill vara hemma. Jag VILL INTE slippa alla andra människor, jag sörjer verkligen den tiden jag hade ett riktigt liv och kunde handla och träffa folk som jag behagade. Men jag jobbar verkligen jättemycket på det :’)

   Gilla

 2. Vad roligt att även detta gick bra! Och jag tycker ni verkar ha så fin gemenskap i familjen. Tryggt om något tänker jag. Julia-godis låter som precis sådant godis som våra barn älskar, men du är väl mer i deras ålder än i min. Ät ditt knasiga godis med glädje och fira segern!

  Gilla

  1. Vi har det, familjen är en så trygg kärna för mig, med jättefin gemenskap. Vi gör gärna mycket, ALLT, ihop om vi kan. Och det knasiga barnagodiset ska jag konsumera, för att det är roligt snarare än gott… behöver lite roligt!

   Gilla

 3. Fint skrivet – och tänkvärd slutpoäng. Att sluta ”leka” är inte det svåra, det är helt klart att komma igång igen. Nu har du erövrat Dollarstore – bra gjort 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s