Mat • Dryck

det stora bakmaskinsinlägget

Idag har jag bakat nästa bröd: tranbärsbröd med rågsikt. Som ni ser på bilden är rågen väldigt… blygsam. Jag borde tagit minst det dubbla! Men jag övar fortfarande, eftersom min brödmaskin inte kom med receptbok.

Jag ska skapa ett receptinlägg och jag kommer göra det i det här inlägget, därav rubriken. Men just idag har jag ju bara några få, eftersom jag bara har testat några få. Såhär går det hela förresten till:

Jag väger mjölet just nu, så jag ställer alltid baktråget på vågen och nollställer innan jag börjar väga upp. På den lilla piggen i botten sätter man i ”degkroken” innan man helt enkelt häller i allt till själva degen. Först vätska och krydda, sedan mjöl och sist gräver man en liten grop i mjölet där man her sin jäst.

När jag sätter ner tråget i brödmaskinen får jag välja storlek, skorpfärg, när jag vill att det ska vara färdigt och vilken sorts bröd det är. Sedan sköter maskinen typ resten: först knådar den degen, sedan jäser den degen, sedan knådar den degen igen och det är då man tillsätter de större bitarna som nötter eller torkade bär. Därefter jäser den degen igen och sedan bakar den brödet.

Man gör verkligen inget annat än att hälla ingredienser i ett tråg och trycka på en knapp – för bakmördare som jag är det här en så himla bra present!

Receptsamling till brödmaskin/bakmaskin

Tranbärsbröd
3 dl vatten
2 msk solrosolja
1 msk mörk sirap
1 tsk salt
400 g vetemjöl
45 g rågsikt
1,5 tsk torrjäst
150 g torkade tranbär

Frenchlimpa 700 g
280 ml vatten
2 msk solrosolja
1 tsk salt
2 tsk socker
420 g vetemjöl
1 tsk torrjäst

Solrosbröd
3 dl vatten
1 msk solrosolja
2 msk rostade solrosfrön
1 msk honung
1 tsk salt
340 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
1 tsk torrjäst

8 reaktioner till “det stora bakmaskinsinlägget”

 1. Så spännande att läsa! Och kul att du började med ett tranbärsbröd. Jag blev ju inspirerad av dig häromdagen, men eftersom jag också kom på att jag ville baka ett fullkornsbröd blev det en filmjölkslimpa med tranbär i igår. Lite också för jag hade en gammal yoghurt att göra av med. Har du gjort filmjölkslimpa/bikarbonatsbröd någon gång? Tänker att det kanske hade passat dig för man tar lite vad man har och det behöver ju inte jäsa.

  Nästa gång jag ska baka annat bröd än vårt grundbröd så ska jag nog testa en version av ditt tranbärsbröd! 🙂

  Blir förresten limpan så stor och fyrkantig som det ser ut på bild? Ser väldigt roligt ut, men det spelar ju mindre roll vilken form brödet har. 😉

  Gilla

  1. Jaa, det hade säkert passat, men har definitivt blivit snabbt bortskämd för det blir ju så mycket disk och röra som jag slipper med den hära, eftersom jag bara häller i allting… Men jag tycker alltid om det när jag äter det, mmm. Ju mörkare desto bättre i filmjölkslimpor tycker jag. Just det här brödet, tranbärsbrödet, var inte sååååå spännande om man säger så, men jag har bakat med russin och valnötter, grahamsbröd och vitt bröd etc… bara glömde skriva upp hur mycket av allt jag tog så inga recept på dem än.

   Angående formen… man har ju inte så mycket val om man vill baka det i maskinen. Det blir den formen kärlet är. och som du ser är den fyrkantig och hög, fast man tippar upp den på längden. Man kan göra 700 gram eller 900 gram, jag har endast bakat 700 gram. Det finns ett program som heter deg, som bara knådar och jäser, väljer man det programmet kan man ju baka ut det till andra former, men då blir det ju helt plötsligt disk och jobb igen så det lär jag bara göra om det ska bli pizzadeg eller hamburgerbröd :))

   Gilla

   1. Fast du måste väl ändå diska maskinen? Så stor skillnad i disk blir det väl inte då. 😉 Nej, men jag förstår varför maskinen fungerar så bra för dig. Det är absolut enklare att låta den göra jobbet även om det finns enkla bröd att baka själv. Du får med jämna mellanrum hänvisa tillbaka hit när du bakat något som blev extra bra så jag kommer ihåg att jag måste gå in och titta och inspireras.

    Jag förstår att man inte har så mycket val kring formen, men det var en väldigt gullig form. Och intressant att man kan låta den göra viss del av processen bara. Det kan ju vara användbart om du någon gång vill ha en annan form på brödet av en anledning. 🙂

    Gilla

 2. Åh vilken smart maskin och det är så tråkigt att knåda på egen hand. Därför bakar jag aldrig bröd. Men om jag hade haft en sådan maskin så skulle jag garanterat börja göra det. Kramis ❤

  Gilla

  1. Jaa, och det blir så mycket disk och skit, tycker att det bara är bökigt. Och särskilt bröd som ska jäsa två eller fler gånger… jag bakar bröd ibland, men jag tycker inte om det, blir alltid besviken. Men de här blir små söta franskor och jag tycker om det 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s