Listor • Svep

ta till vardagslyxen

Jag läste ett reportage om vardagslyx i en gammal Femina och det var så märkligt… det stod bland annat spa och hotellnatt som förslag. Ljuvligt, absolut, men för min budget och livsstil skulle jag definitivt kalla dessa förslag för lyx och inte vardagslyx.

Lyx är lyxigt av ett skäl och det känns dumt att normalisera det. Även om jag var stenrik och kunde skulle jag nog inte… eller..? Om lyx är vardag så är det ju inte lyx längre. Dessutom tror jag att man inte orkar. Jag har ett årskort på ett spa, men jag är inte där dagligen ändå, för jag orkar inte det. Ibland vill jag bara hem.

Vardagslyx på riktigt, däremot, det vill jag slå ett slag för! Det orkar jag inte heller hela tiden, och gjorde jag allt hela tiden hade nog slantarna sprungit iväg, men det är görbart åtminstone. Så nedan är lite jag kan göra och tillföra i sitt vardagliga liv om jag vill ge mig en lyxigare guldkant:

♡ Servera färska, krispiga grönsaker och tvättade, mogna frukter i små skålar när ni har det!
♡ Lägg en ansiktsmask och läs en bok (eller sticka några varv).
♡ Sätt igång golvvärmen för en dag, om ni törs.
♡ Duscha, tvätta med dyrbara produkter och smörja kroppen med en doftande kroppsolja.
♡ Tänd ljus, de finare ljusen, i alla rum. Glöm inte kök och badrum!
♡ Häll något godare i glasen. Jag är lite ”emot” vardagsalkohol, men en must eller iskallt vatten med färsk ingefära och en citronskiva funkar.
♡ Duka bordet med mer omsorg till frukost, middag och kvällste.
♡ Fika en pralin eller finare marsipan istället för Brago. Från Frukthörnan!
♡ Köp hem bageribröd från Hagabröd på hemvägen (eller baka ett eget), doften är gudomlig.
♡ Köp hem snittblommor och placera väl synligt. Flytta dem dit du går.
♡ Är det någon särskilt lyxig vardagsrätt du vill laga: laga den! Jag tänker t.ex. shakshuka med extra mycket färsk mynta eller passionsparfait med citronmeliss eller ugnsbakad delikatesspotatis med balsamvinäger?
♡ Använd ett rött läppstift, eller något annat som gör att du känner dig vacker.
♡ Har du någon som du kan locka till dig en nackmassage ifrån? I do!
♡ Bädda rent i sängen, byt badlakan och spraya en dusch med linnespray.
Lägg märke till vardagslyxen. Ta den inte för givet utan uppskatta den lite extra! Ta t.ex. en bild, skriv ner i en dagbok, lägg upp på instagram eller blogg om det känns ok, berätta om den för din mamma och pappa, dela den med en partner, ett syskon, en kamrat.

Jag förstår att dessa knep inte funkar om ekonomin är för knaper, men en del kanske. Och i synnerhet den sista: när man väl har råd, har tid och har möjlighet kan man behandla det med lite andakt.

Länge leve vardagslyxen som funkar för vardagligt folk!

Har ni fler förslag? Snälla skriv så jag kan lägga till! Nu när jag är sjuk behövs det extra mycket (:

10 reaktioner till “ta till vardagslyxen”

 1. ja men det är ändå de små medel som är viktigast o även mysigast inget som kostar en massa
  kan bli lyxigt när älsklingen gjort ett glas saft med isbitar till mej o inte bara till honom

  Gilla

 2. Håller med, lyx är ju lyx för att en inte gör det så ofta. Bra tips du bjuder på! Mitt vanligaste vardagslyx är att sitta och läsa, dricka kaffe och lyssna på musik – allt samtidigt ute på altanen i solen el. skuggan beroende på utetemperatur. Eller åka till havet och bara njuta av saltstänken.

  Gilla

  1. Det låter strålande. Jag älskar att åka till havet, gör det gärna och ofta – men av naturliga skäl mest om sommarendå havet är öppet. Jag tror inte den stora vårkanonaden har gått här uppe än 🙂

   Gilla

 3. Perfekta tips! Jag skriver ut. Här kommer lite fler tips:
  Löddrande handtvål
  Nyvässade köksknivar
  Fotbad (jag väljer fotmassage, men tar tacksamt emot nackmassagen också)
  Finporslin/finglas till onsdagslunchen hemma
  Manglade lakan och handdukar (vi har kallmangel)
  Dansparty
  Högläsning (med sig själv eller annan)
  Plocka in naturen
  Spikmatta
  Dessa pockade på uppmärksamhet just nu.

  Krya på dig!

  Gilla

  1. JAAAA, BRAAA! Finglasen ska såklart fram för mig också, högläsning och spikmatta är mig också nära till hjärtat 🙂

   Jag fortsätter krya på mig och ”lyxar” med ingefärs- och apelsinblomste.

   Gilla

 4. Jättebra tips på vardagslyx 😍 det behövs verkligen när man är hemma med en bebis 😅
  Hoppas du får en fin påsk!

  Gilla

 5. Jag ÄLSKAR vardagslyx! Det är verkligen det lilla i vardagen som gör så mycket! Jag och en av mina bästa vänner brukar utbrista ”Vardagslyx!!” så fort vi typ äter en apelsin eller köper ett extra gott fikabröd till pluggdejten, haha. Krya på dig i sjukstugan också! ❤

  Gilla

  1. Men vad ni är gulliga, när ni äter en apelsin, jag vill typ gråta lite vad fina ni är :’) Jag ska sno er inställning. Jag ska utbrista vardagslyxen oftare!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s