Tänker • Gör

ljus i blick

Spat ligger bara några minuter från jobbet. På väg dit eller på väg hem. Aldrig omväg. Jag skulle kunna bosätta mig där. Spat är fullt av ljud som knappt låter. Det kluckas från bassängen. Det mumlas från människorna. Från dolda högtalare spelas långsamma stråkar, pianon eller fågelsång. Det knäpper från bastuaggregat. Brasan sprakar.

Jag tar en kopp grönt te när jag sätter mig och låter den dra i lite för många minuter för att det ska vara gott. Kaffemjölken skakar jag ordentligt för att späda ut, men det hjälper inte. Vilka som frivilligt dricker grönt te, när det finns svart begriper jag inte. Svinn.

Ljusrummet påminner mig om hur det känns när det är sommar. I minst en timme ligger jag. Ibland känner jag hur medvetandet ebbar ut. Ibland händer saker inom mig. Ibland sprätter jag maskrosor på min mammas näsa när jag ber henne dofta. Drömmar, men inte helt.

Mannen ett par stolar intill mig snarkar högt. Han fortsätter sova när lamporna slocknar. Jag smyger förbi honom när jag går ut.

På däcket ovanför bassängen går det inte heller att hålla sig vaken. Jag skulle kunna utmana vem som helst att ge det ett försök. Det är hög luftfuktighet, det är ljud av vatten, det är varmt. Ljuset är behagligt. Sängarna har stora fluffiga madrasser och skira tygväggar som tillåter mig att se ut, men ingen att se in. Utanför de stora glasväggarna yr januarisnön, utan att ge ifrån sig ens en tillstymmelse till ryt. Men jag vet att det finns där.

Det är en måndag i januari. Just det är ett faktum och går inte att fejka. Men det finns ett spa, bara några minuter från mitt jobb. Där är sommar året om. Där skulle jag kunna bosätta mig.

6 reaktioner till “ljus i blick”

 1. Så himla skönt det såg ut! En riktig oas.
  Och så fint du skriver.
  Istället för spa, laddar jag för promenad i snön. Men det ger lugnande effekt det med, fast på ett annat sätt.
  Håller med dig om det gröna teet…. inte min grej.
  Ha en skön vecka!

  Gilla

  1. tack och kram! Så fint att varva ner med promenad, det ska jag också 🙂 Har du testat matcha? Det har inte jag men är inte det typ grönt te på steroider? Kan inte föreställa mig att det är gott!!

   Gilla

 2. Spa, alltså. Vilken vardagslyx! Eller bara lyxlyx, åtminstone om jag inte ger mig själv ett fotbad eller en hårinpackning i soffan. Ser underbart ut!

  Gilla

  1. VERKLIGEN! För mig vardagslyx att gå dit, men lyxlyx om jag bytte om till baddräkt och låg i varma källan och satt i massagestolarna. Förra året rättade jag de nationella proven i ljusrummet 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s