Hälsa • Ohälsa

jag väljer något annat

Jag har kollat bakåt några år för att hämta inspiration till nyårslöften. Det är ganska liknande saker många år: spara pengar, förändra mitt utseende och läsa böcker. Förra året hade jag en alternativ variant, med tre mål i ett paraplykoncept som sedan innefattade alla mina nyårslöften 2022, i olika mätbarhetsgrad.

När jag skulle skriva inlägget med nyårslöften för 2023 svepte en tanke förbi i mitt huvud: ”2023 ska bli mitt snyggår” och jag skojar inte att jag hann skriva en bit av meningen. Usch, vad trött jag blir på mig själv.

Ursäkta, men vad är det för mål? Vad ska jag ha det till? Alla år har jag haft någon form av utseendeförbättring på listan. Men varför? Vad är vinsten, både den allmänna och subjektiva, om jag skulle sätta ett nyårslöfte om ett snyggår (← ordet, kräk!)? Jag tycker att det är ett så himla tydligt tecken på att jag påverkats av det jag har läst, sett och ägnat mig åt på internet 2022, att det är det första som flyger genom mitt huvud.

Lite då och då under den här bloggens varande har det ploppat upp att jag vill förändra lite olika grejer med utseende och stil, att stoppa in plagg, smycken, accessoarer och smink i rotationen. Det kommer säkert fortsätta ploppa upp när jag får lust och idéer. Men jag vägrar tillåta mig själv ett nyårslöfte som rör min snygghets eventuella varande och icke-varande. Jag vägrar. Aldrig mer. What a waste.

Så nu ligger det där inlägget med nyårslöften 2023 och skräpar i utkast. Jag vet ungefär vad jag vill ha för mål, jag vet vad jag skulle vilja ”lova”. Det ska vara kul, det ska vara roligt att leva och lova. Nu gäller det bara att få ner det, att sammanfatta det, att hitta ord som betyder det jag menar att jag vill. Och utan att ”Beach -23” plitas ner intill.

20 reaktioner till “jag väljer något annat”

 1. Ja, tänk, va? Livet blir ändå som det blir. Jag är ingen fatalist, menar inte att vi bara ska sätta oss på en sten och vänta på att saker ska hända. Inte alls. Det är däremot oss bestjälpligt att tro att vi kan detaljstyra och min övertygelse är att om vi deljobbar på de stora och viktiga sakerna (andas, sova, uppleva, socialisera, äta, använda kroppen, hitta vår plats i denna värld) så kommer det andra att läggas på plats. Min gamla ätstörningsproblematik känns numera som ”någon annans”. Sedan tidiga tonår var de en stor, stor del av min tankevärld, men även min praktiska vardag. Först underåt jag, sedan överåt jag. Alltid fanns tankarna ”bara jag blir smal/vältränad så…” – och samtidigt pågick livet och jag var både lycklig och olycklig oavsett vikt/utseende! Idag är jag överviktig, men så tillfreds med livet. Mitt utseende spelar en mycket liten roll i mitt mentala liv. Jag önskar jag kunde paketera den känslan och skicka den till dig. Beach 2023 kanske kan få vara kvar, men ändra betydelse? Innebära en känsla av frihet och livslust istället för att förknippas med utseende? För mig betyder Beach XXXX numera att jag skiter i vad folk eventuellt tycker om min fysiska lekamen (antagligen typ inget särskilt, de har fullt upp med att oroa sig om vad andra tycker om dem) och att jag badar och solar bland folk i badkläder, har roligt vid vattnet istället för att gömma mig med kläder på i någon skugga.

  Ursäkta min uppsats! Fick bara feeling och sitter och planerar för nästa år och mål jag också. 2023 – lägger vi ihop siffrorna får vi sju, ett fantastiskt och spännande tal. Ser fram emot nästa år!

  Gilla

  1. Ursäkta aldrig uppsatser, att dela tankar är det roligaste med ett kommentarsfält. Att få en och annan komplimang eller fråga är också kul, men att dela tankar är det bästa.

   Tack därför för dina tankar. Livet blir ändå som det blir, absolut, vilken kropp man än går igenom det i. Jag tror att du lyckades paketera känslan och skicka den trots allt. För jag tror att tanken på snyggår och beach 2023 egentligen var en tanke utan grund, utan mer påverkan av att känna mig lite identitetslös. För mig har det alltid varit identitetsskapande att ändra utseende. Men EGENTLIGEN ingår det väldigt lite i mina livsvärderingar. Kanske inte alls, när jag tänker efter! Att inte KÄNNA mig ful är viktigt, men att KÄNNA mig ful sitter oftare i typ var jag ligger i menscykeln och om jag har eller inte har ätit/druckit ordentligt.

   Och sommaren är bäst. Beach 2023 kommer handla om playan och to play. Jag tror på mig själv XD

   Gilla

 2. Mina löften ser också likadana ut varje år, vilket är otroligt tråkigt. Men det är svårt att bryta ett mönster. Men ett av mina mål är att bli godkänd i varje kurs och bli klar med utbildningen nästa år. Den har jag inte haft förut, haha!

  Gilla

 3. Jag tycker att det är så svårt med nyårslöften men ska skriva upp några mindre mål. Håller med om att det ska vara kul också. Kramis ❤

  Gilla

  1. Det ska vara kul för mig i alla fall, klart att det kan vara viktigt att sätta mål om saker som är nödvändiga ont. Men jag som tycker att det är så rooooligt med nystarter, jag måste ta ett kul kul kuuuul fokus 😀

   Gilla

 4. Jag tycker alla dina år verkar vara snyggår för du är så otroligt SNYGG! Ditt leende är fantastiskt och du bara utstrålar värme! Hela du är verkligen så VACKER! Inte behöver du ändra något! ❤ Och faktiskt är det ju så att det är insidan som räknas, oavsett om man anses "fin" eller "ful" av allmänheten! Klyschigt, men skönhet kommer inifrån. Önskar fler kunde inse det! Superbra inlägg det här!!

  Sv: Åh, jag förstår, men vet du, det är okej! Min jul har varit bra, men också svår med tanke på alla jag förlorat i och hur det har påverkat mig. Och det är okej! Alla jular behöver inte vara magiska, det kommer flera jular och framförallt fler dagar. ❤ Hoppas veckan du har framför dig blir bra, men blir den inte det; det är OKEJ! ❤

  Gilla

 5. Jag tror att mitt nyårslöfte ska vara att välja mig i första hand så ofta jag bara kan, att se till att jag mår bra 🙂

  Gilla

  1. UNDERBART! Mitt blev liknande, för jag tror jag sammanfattade det med att ta ansvar för min tid på jorden. Och då ingår såklart att se till att jag mår bra, inte lida under dessa lånade år liksom. Men också vara vänlig och omtänksam mot planeten generellt 🙂

   Gilla

 6. Kikar in på min rast (jobbar hemifrån idag och imorgon, men bara halvdagar, har flextid att ta ut)
  Jag känner så igen mig även om jag nog inte skrivit ut ordet ”snyggår”. Visst är det konstigt att vi kvinnor (för ja, det är bara kvinnor, för det mesta) alltid ska oroa oss över utseende och storleken på kroppen? Jag inser ju att jag själv är typ ”hjärntvättad” av den idealbilden av kvinnan som varit rådande hela min uppväxt och den bara fortsätter. Först nu (efter 49 år !?) börjar jag ifrågasätta den. Ja, du hör ju!
  Nej, jag tror på hälsa i stort och jag bryr mig aldrig om hu andra ser ut, så jag ska försöka anamma det själv. Beach-23 kommer oavsett och den ska jag njuta av iaf.
  Lycka till med dina nyårsmål. Jag håller på och filura på mina.

  Gilla

  1. Ja, men det är verkligen så, kvinnfolk är nästan… indoktrinerade utan att ens EGENTLIGEN bry sig. Jag bryr mig egentligen så himla lite om kroppar och snyggheter, inte andras och inte min egen heller, men jag ”får för mig” att jag gör det med jämna mellanrum, haha! Ska njuta jävel av beachen 2023 och försöka fylla livet däremellan också!!

   Gilla

 7. Jag lovar mig själv att sluta be alla om ursäkt för att jag är sjuk (knäppt, jag vet) och att börja tänka att jag är lika bra som friska människor, vara snäll mot mig själv helt enkelt.

  Gilla

  1. perfekt! Jag har med det klyschiga ordet självmedkänsla på mina nyårslöften. Och det är ju lite så. Inte förlåt, inte heller ält. Bara självmedkänsla. Min sjuka är såklart inte nödvändigtvis samma som du har, har du utmattningssyndrom eller… jag minns inte riktigt, förlåt?

   Gilla

 8. Be absolut inte om ursäkt! Tror inte jag skrivit vad jag har heller… Talar gärna om det via mejl men inte här..🙂

  Gilla

  1. Men om du sagt och jag glömt känns det okänsligt, så bara förlåt för eventuell okänslighet och mitt notoriskt dåliga minne. Eftersom jag tycker om dig och värderar att du kommenterar och delar tankar med mig så vill jag gärna ta del av det, men inte som någon nosig nyfiken whatever. Om du skulle vilja så får ju gärna maila mig 🙂 och min mail är juliamullersandvik@gmail.com men som sagt: jag tycket jättemycket om och lägger värde i dina kommentarer med eller utan ”förklaring” så att säga. Jag vet att jag är väldigt oprivat i min blogg, men begär inte samma öppenhet från andra. Detta är 100% sant och inte sagt utifrån finkänslighet eller liknande ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s