Hälsa • Ohälsa

det har varit tufft – men jag är tuffare

Idag är det höstlov. Ett par veckor som lett upp till höstlovet har varit väldigt tuffa. Hälsomässigt har jag varit svajig, men mest är det att jag inte riktigt har haft något att ”hänga upp dagarna på”. De har bara gått. Jag har inte kunnat göra så mycket åt så mycket. Kontroll är en illusion, men jag vill så gärna ha det!

Jag läser i bloggar om oktober och november. Jag läser om folk som myser och läser och vilar. Nu senast läste jag hos Elsa Billgren om ”novent”, en sammanslagning av advent och november, där hon skriver ”Visst är det härligt att få smygstarta lite? Att sprida ut vinternjutet under en längre period och se det som en årstid mer än en högtid har verkligen tagit bort måsten och lagt till njut. Det är långt till jul, med den vackraste tiden hemma börjar nu”. Jag borde sno, men jag känner inte alls så.

Vad är ens vinternjut? Finns det så mycket att njuta av? Det är bara extra mycket jobb på jobbet, samtidigt som det är mörkt som synden och kallt som döden, jag är blek och ful och tråkig. Och julen, den vill jag absolut inte smygstarta, för jag har mitt namn till trots inte en enda julig ådra.

Jag bärs av mina drömmar och min starka, starka framtidstro. Jag bärs av att det är blotta 11 dygn kvar tills jag får nycklarna till min nya lägenhet. Jag bärs av att jag då kommer fylla resten av november med att packa upp och inte packa ner. Jag bärs av att det går att göra en vacker tid hemma när man har ett hemma. Jag bärs av att jag kommer kunna hänga upp dagarna på något nytt och något närande. Jag bärs av att min fysioterapeut igår skickade hem mig med uppgifter och de avslutande orden ”det är tydligt att du har pannben”.

Har man pannben kan man inte gå ner sig. Om det är tydligt för honom så måste jag ju bevisa att han har rätt.

16 reaktioner till “det har varit tufft – men jag är tuffare”

 1. Jag omges av människor som helt förlorar styrfart under den mörka tiden. Själv är jag inte där, men känner mig i vardagen ensam om att gilla det här som så många faktiskt mår dåligt i. Tyvärr räcker kanske inte mitt peppande härifrån det sydöstra hörnet på vårt avlånga land. Vill säga att jag är glad över att någon lagt märke till ditt pannben! Sådana är icke att förakta, särskilt inte under utmanande perioder. En dag i taget… 🙏

  Gilla

  1. Räcker och räcker, men nog tusan hjälper det! Jag gör tacksamhetsmånaden och följer från Facebook.

   Och tack, för att du skrev också detta om denna fysioterapeut. Jag blev så otroligt glad och nu blev jag glad en gång till för det kändes som att jag fick höra det en gång till, när det kom ifrån dig 😀

   Gilla

 2. Tycker med det är jobbigt nu, ser fram emot julen för då vänder det mot ljusare tider…och värmare tider .😊
  Jag har svårt för uttryck som kämparvilja, ha pannben och var stark o kriga m.m .. Alla kämpar på så gott de kan och alla gör allt de kan för att må bättre, bli frisk eller vad det nu är..
  Lika illa tycker jag om att allt går bara man vill… tänk om det vore så lätt i livet ändå att bara man vill så ….Det är mina tankar om såna uttryck och alla är vi olika och tycker olika.
  Ha det så bra och grattis till flytten 🙂

  Gilla

 3. Men snart är december här och första advent närmar sig!! Förhoppningsvis känns dagarna något roligare då…. November i sig är ganska trist 😦

  Gilla

 4. Tycker det är jobbigt att det blir mörkare tider. Men älskar julen och december. Alla ljus som lyser upp mörkret och gör den lite bättre och mysigare.

  Gilla

 5. Kram och heja dig ❤ Jag är också långt ifrån en julfantast. Faktum är att min sambo har som uppdrag, vad det verkar, att omvända mig. Han julmyser som en dåre redan. Helst skulle han nog tapetsera hela hemmet med juliga mönster. Jag försöker rida med på vågen.

  Gilla

  1. Men KRAAAAAM, så glad jag är att höra från dig! Min man gillar inte heller julen så vi är två små icke-tomtar. Mamma blev förfärad och gav mig tre ljuslyktor med snöflingor på idag och en julduk. Jag har en krubba, det tycker jag är nog.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s