Hälsa • Ohälsa

pju! om min sköldkörtel

Detta är ett önskeinlägg jag fick länge sedan och nu har jag äntligen skrivit klart det ♡

En vecka var jag hos mamma och pappa för att överlämna ett påskägg, eftersom jag låg lite efter med det. Men istället upptäckte min pappa en antydning till att jag har en förstorad sköldkörtel.

Dagen efter ringde jag till min vårdcentral och hon lät väldigt tveksam, men satte upp mig på rond och provtagning ändå. Dessutom tröstade hon mig med att även om sköldkörteln är fine ska jag få hjälp med min trötthet och min ångest på något annat vis.

Några veckor senare fick jag åka till min doktor. Hon klämde och kände och bedömde att ”åjo, nog sitter det något i sköldkörteln”. Så hon remitterade mig för att få göra ett ultraljud och biopsier genom punktering. Hon nämnde C-ordet. Biopsier, för att se så att det inte är cancer. Så sa hon.

Jag kallades till sjukhusets röntgen den 17 juni klockan 13:00. Läkaren hette Bengt. Undersköterskan hette Tatiana. Jag bad dem att snälla köra ”plåstertekniken”: riv av! Låt det gå undan. Hellre snabbt än smärtfritt. Lägg ingen tid på att trösta eller lugna, lägg ingen tid på att bedöva, utan kör på! Och de respekterade mina önskningar.

Ett ultraljud visade att det var en knölig högerlob (även om det ser ut att byta sida ibland på bilderna, det beror på spegling) och jag fick ta cellprov ur tre olika delar. Det gjorde ganska ont och var mycket obehagligt, eftersom det är så ”onormalt” att sticka in nålar i halsen. Känslan var att de tre nålarna var på väg rakt in i luftstrupen, men plåstret och prickarna var pyttesmå. Det var värre i mitt huvud! Men den blev svullen och ståtlig och blå ett par dagar efteråt.

Nu har jag fått svar från min doktor att tumören är godartad. Den växer just nu ”avlångt” och därför skulle jag tillbaka först om ett år för nya ultraljud och inte inåt mot strupen. Kanske är det så att jag aldrig behöver operera bort den. Mot underproduktion av sköldkörtelhormon äter man medicin.

Och vet ni, det kändes lite som att jag blev friskare bara av att få veta detta!

22 reaktioner till “pju! om min sköldkörtel”

  1. det är helt lugnt! Nu vet jag ju inte hur de gör på ditt sjukhus men vi går in med en liten nål i själva körteln och då sugs det in celler i nålen, som vi sedan trycker ut på glas som åker på alnalys, vi spolar även igenom nålen med koksalt i ett rör. Så jag tänker att det kanske är det röret du såg och då är det som sagt koksalt, men de kanske gör på annat sätt hos er 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s