Listor • Svep, Tänker • Gör

låt inte sommaren vänta (filmtips)

Man känner på allas stämning att det håller på att jobbas där inne. På jobbet, där alla elever ska på sommarlov om bara en knivsudd längre än en månad, känns det alldeles särskilt tydligt. Vi håller på att avrunda, avtacka, avsluta, avveckla. Eleverna känner av det, fast man egentligen önskar att de inte skulle göra det riktigt än.

Det är inte bara jobbet som håller andan, det är inte bara där maskineriet går på sitt allra sista högvarv. Hela Umeå håller andan inför sommaren. Om inte våren brister snart hoppar vi över den. Jag har ändå haft vårkänslor länge nog; smocka mig helhjärtat med en sommarnäve istället.

Här kommer några härliga, somriga filmtips att se på när man behöver fejka, som man behöver här uppe ett liiitet liiitet tag till:

1. Hair.

Detta är en magnifik musikal om Claude Bukowski som blir inkallad att delta i kriget i Vietnam, men i väntan blir han god vän med ett gäng hippies. De är törstiga på livet och påverkar Claude och alla i deras omgivning att uppleva, utmana, älska, chansa och dansa. Nu, innan det kanske är för sent.

2. Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

En strålande film baserad på en strålande bok! Erik och Edmund, som inte känt varandra innan, hamnar att tillbringa sommaren ihop i Eriks sommarstuga. Deras båda fäder behandlar deras respektive mödrar i stan för cancer och alkoholism. I sommarstugan upptäcker de att de börjar bli män: de testar cigaretter, åtrår flickor, bevittnar snedfyllor, ror båt, bygger bryggor… och blir insyltade i ett mord.

3. Rännstensungar

Det här är en riktig dyrgrip som alla borde se åtminstone en gång: Rännstensungar är berättelsen om ett föräldralöst och förlamat barn, Ninni, som får leva sommaren tillsammans med Farbror Fahlén, en fattig konstnär, i innerstans rännsten. Busiga barngäng lever loppan på de dammiga gatorna. En udda vänskap bildas när kvarterets ”surtant” hotar Farbror Fahlén med vräkning och Ninni med barnhemsplacering. Rännstensungarna och Ninni har plötsligt mer gemensamt än de först trott. Men ska Ninni få uppleva sommaren och se de blommor hon älskar så mycket?

4. Fried Green Tomatoes.

Vi följer Evelyn Couch som är olycklig sydstatshemmafru och hennes oväntade vänskap med Ninny. Ninny förlöser Evelyns livslust genom att berätta om Idgie Threadgoode, en flicka från hennes barndom. Idgies liv är självständigt, upproriskt och fyllt av kompromisslös kärlek till sin bror Buddy och sin partner Ruth. De startar ett café och umgås gränslöst, trots motsättningar i 30-talets Alabama.

Mmmm. Sommar.

Några ytterligare titlar: Rip Tide, A Week Away, Vi på Saltkråkan, På rymmen med Pippi Långstrump, Sisterhood of the Travelling Pants, Highschool musical 2, SOS: en segelsällskapsresa, Little miss Sunshine och så vidare, och så vidare, och sååååå viiiidare.

Enjoy!

24 reaktioner till “låt inte sommaren vänta (filmtips)”

 1. Det var ju alltid en speciell känsla i skolan den där sista månaden före sommarlovet.
  Fint med filmtips! Jag har faktiskt inte sett någon av dem som du tipsade om. Kanske borde ta tag i och se dem. 🙂

  Gilla

  1. Jag tycker verkligen att du har missat något, de fyra som jag länkat är riktigt riktigt bra filmer. De andra som listas där nere är lite olika kvalitet ärligt talat, hehe, men härligt somriga.

   Gilla

  1. Haha, jag är så gammal, så när jag såg den första gången var jag redan vuxen. Men eftersom jag är lärare tycker jag att den är så himla peppig ändå liksom. Sommarlov och sommarplaner är bland det bästa som finns!

   Gilla

 2. Precis nu är det både glatt o stressigt inför sommarlov mkt som ska hinnas med för oss alla minst sagt barnen, wow vilka filmtips du tipsar om, kram

  Gilla

 3. Vad kul att du tipsar om filmer och jag har också några att tipsa om. Så kul för eleverna som närmar sig sommarlovet. Kramis ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s