Mat • Dryck

saker jag ätit till middag

Mat är king. Här kommer lite förslag och tips på vad jag tycker att ni kan stoppa i er under kommande veckor. Jag är glad att dela med mig av mat igen, efter en lång och konstig torrperiod med mycket soppa på burk och bullens pilsnerkorv. Detta trots att jag vet att det tar typ 20 minuter för mig att laga en clean och frisk måltid. Aja. Daily reminder to learn to cook. För då kan ni också laga det här på en kvart. Inte chiligrytan dock, den tjänar verkligen på att få puttra och reducera länge, länge, länge. Men själva ”lagandet” på en kvart!

Ugnsrostad sparris med kikärtskräm

Det här är inga egentliga konstigheter, men det ser så fint ut på något vis? Jag har mixat ihop en kikärtsröra med kikärter, majonnäs, citron, sesamfrön, ugnsrostade vitlöksklyftor (sådana där som ligger i timmar i folie i ugnen och så klämmer man ut vitlöken) och inlagd jalapeño. Den serverade jag med ugnsrostade sparris, Västerbottensost, basmatiris och spenatsallad med rättika och rostade hasselnötter.

Köttfärschili med ris, grönsaker och tortillabröd

Det här skulle bli köttfärssås, men sedan ångrade jag mig. Så grunden är vanlig köttfärssås: gul lök, vitlök, riven morot, brynt nötfärs, tomatpuré och lite finkrossade tomater. Men sedan fick jag feeling och hällde i 33 cl öl, någon skvätt rött matlagningsvin, chilisås (sådan som ser ut som ketchup), massa kantarell- och kalvfond, sambal oelek, spiskummin, koriander, curry, peppar och oregano. Sedan lät jag det koka under lock länge och reducerade den tjock. Mmmm. Man kan såklart lägga i majs och bönor, men sådant gör inte jag på grund av… not a fan. Bönor är verkligen soggy nuts och majs tål jag tyvärr inte så bra.

Linssoppa med paneer och citron

Linssoppa går ju att variera i det oändliga, liksom alla andra soppor. Den här har kokosgrädde i sig, samt broccoli, morötter, linser, passerade tomater, citron och paneer som är en mild och mjuk ost. Och eftersom allt är så milt har vi en herrans massa torra kryddor: ingefära, lök, vitlök, chili, mynta, spiskummin… och så lite vispad matyoghurt på toppen.

Halloumi- och sötpotatisburgare med potatisklyftor

Mesig, mesig, mesig burgare, men jag vet hur jag ska ändra den. För ”grunden” var så god! Jag rev en skalad liten sötpotatis och en halloumiost, blandade med ett ägg, ströbröd, salt, peppar och lite sriracha. Och man borde ta TUSEN gånger mer sriracha och salt än vad jag tog, men nu vet jag det till nästa gång! Jag fegade eftersom halloumi är salt som det är. Jag gjorde potatisklyftor av bakpotatisar, kryddade med salt, peppar, olivolja och cayennepeppar. Sedan bygga burgare: sallad, bifftomat, silverlök, matyoghurt och sriracha. Jag tror att det skulle bli ännu godare med lite lime också.

Grilled cheese – chili edition

Här var det slafs och smack som gällde: jag bredde majonnäs på ena sidan en jättefranska och bregott med havssalt på andra sidan. Sedan ska osten på! Jag använde Kvibille cheddar mild och krämig. Sedan klickade jag på rester från när vi lagade köttfärschiligryta och stekte mackorna tills allting inuti var som lava. Det kändes syndigt gott.

Hoppas att det smakar och att ni har en fin avslutning på helgen.

29 reaktioner till “saker jag ätit till middag”

 1. Men åh såååå gott 🌸⭐️
  Ja, det var gott med tapas, men jag är mer den som köper färdiga ”brickor” med kallskuret m.m. Bekvämt och lyxigt 🥴😂

  Gilla

 2. Fy fasen, den burgaren såg inte fel ut! ❤
  Noterade förresten att du har en liten rödhake som fliklogga (eller vad det heter)? Har inte sett den förut, men den var ju underbart söt! 😀

  Gilla

 3. Vad gott allting låter! Du får det att verka så enkelt att göra lyxig och bra mat. För mig är det en ständig uppförsbacke. Det blir mycket falukorv och frysta köttbullar här trots att jag önskar att jag skulle äta betydligt renare och bättre.

  Gilla

  1. jag är ”duktig” på att laga mat, så det går snabbt – lika snabbt som frysta köttbullar – men nog är det motigt ibland. Mest av trötthet, för det kräver ju mindre hackande och vaktande. Så köttbullar skall icket föraktas! 🙂

   Gilla

 4. Alltid då jag läser dina matinlägg vill jag komma och äta hos er. Allt ser så gott ut! Jag kan tipsa om supersnabb pastarätt som en gästande tonåring bad om receptet till: Koka valfri pasta (hehe) ca 300 g torr vikt. Stek sedan följande tre ingredienser på dryga medelvärmen tills halloumin tagit färg och grönsakerna mjuknat: 300-400 g tärnad halloumi, 250 g sparris delad i tre delar per sparris (ta bort det träiga först såklart), 1 fint skivad rödlök. Slå över 2-3 dl grädde och låt koka ihop i fem minuter. Smaksätt med ganska mycket svartpeppar och så lite salt. Häll såsen över pastan och strössla över färsk basilika i önskad mängd. Det gör ingenting om man har lite god parmesan att riva över.

  Gilla

 5. Tack för inspirationen! Jag har också fastnat lite i en svacka när det kommer till matlagning. Förra året provade jag massa nytt men nu i år kommer jag bara på ”pasta och köttbullar” 😉 Ska försöka testa något nytt snart 🙂 Kanske snor någon idé från dig då 😀

  Gilla

  1. Jag ÄLSKAR köttbullar. Det är min favoriträtt i världen. Jag gillar till och med sådana köpeköttbullar. Och microvågsrätter också, haha. Är inte så kräsen. Men jag GILLAR att laga mat och tycker att svackan är tråååkig, så därför 😀

   Gilla

  1. Det var den verkligen, åh jag är så nöjd med förra veckans måltider. Idag, snäppet latare, hehe… men jag har ändå lagat en massa mat även den här veckan 😀

   Gilla

 6. Härligt med en massa mat tips! Roligt att tänka på en måltid och så blir det till något annat i slutändan och det ändå blir gott, likt din köttfärsblandning. Inte lika vågad i köket, här håller jag mig till recept hehe.. 😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s