Hälsa • Ohälsa

jag vill inte vara produktiv

Det har hänt så mycket med mig, något har hänt. Jag har ändrats i hela mitt sätt att se på värld och människor och mig själv. När? Inte alls säker! Det har hänt i alla fall.

Jag minns en bloggperiod när jag skrev väldigt mycket om hur man skulle göra sig själv mer produktiv. Hur man skulle hinna mer. Egentligen var det väl inte en blogg-period så mycket som en livsperiod och jobbperiod. Jag såg på mig själv med väldigt elaka ögon och min inre röst var inte bara en inre kritiker, utan en inre mördare. Ingenting dög, det fanns ingen gud, jag var tjock och ful och tråkig. Om jag inte ändrade på mig och blev bättre (och det snart) så skulle jag stå utan jobb, man, hem och kompisar. Vilket är fullständigt vansinnigt, men så kunde det låta i mig.

Hur det här gick över vet jag inte. Jag är inte ens säker på när. Någon gång skiftades något inom mig och jag utkristalliserade mer genuina och hållbara livsvärderingar.

Ni kommer förmodligen aldrig mer få läsa inlägg som heter ”5 sätt att göra morgonen mer produktiv” eller ”4 metoder att boosta energin” eller ”hur man blir en söndagsmänniska” (inläggstitlar som förekom både en och två gånger i annan blogg/i ett annat liv!), men det finns andra bloggar som gör det om ni vill. Jag vill inte det längre. Hellre sätt att göra morgonen så lång och njutfullt ledig som möjligt och metoder att sova riktigt gott. Det är inte min arbetsmoral som har förändrats, den är fortsatt god, men den behöver man ju bara på arbetet. Inte behöver den smyga in i mitt fritidsliv och hålla mig vaken om nätterna, pressa sig in ett par timmar innan jobbet, norpa hela helger, bara stressa och förstöra.

Jag vill inte vara produktiv. Som person, som standard.

Jag vill må bra, vara glad, bli snäll och göra en massa saker jag tycker om och njuter av. Så det ska jag se till att få göra. Bara för mig. För något har förändrats – och det är bra.

30 reaktioner till “jag vill inte vara produktiv”

 1. Kramar till dig och man ska inte känna press över bloggen, det har jag också gjort och så även har jag bloggat mycket mer än jag gör idag, men det som är sköt nu är att jag känner inte samma tvång längre utan skriver när jag vill och det är skönt att kommit dit

  Gilla

 2. Du har helt rätt inställning och det är bara onödigt att hinna med så mycket som möjligt. Jag föredrar också en lugn morgon och det andra kan man ta senare. Kramis ❤

  Gilla

 3. Vad klokt och hälsosamt det låter att ha ändrat insikt sådär som du beskriver. Det skulle nog vara nyttigt för alla. Jag känner igen mig i den där stressen att man alltid förväntas vara så produktiv. Något som inte riktigt går hand i hand med att jag varit sjukskriven och i stort behov av vila de senaste åren.

  Gilla

  1. Nej, det går ju verkligen inte hand i hand. Jag har själv varit sjukskriven för utmattning 2017, så jag är tacksam över att den här förändringen har kommit! Men man kanske måste öva fram den…? Vet inte 😀

   Gilla

 4. huvudsaken är att man mår bra . men ja tycker som du förrut har gått upp mycket senaste året av mediciner o svårare motion men . sättet att se på försämras ju bara ännu mer tjock ful inget som passar inte kläder har svårt att ta mej ur detta

  Gilla

 5. sunt sätt att se på livet! även om det känns bra att vara produktiv känns det ännu bättre att ha balans och ett inre lugn 🙂

  Gilla

  1. Absolut, och när jag varit produktiv kan jag känna mig lite duktig, självklart! Men det är inte alls vad jag vill vara längre, som person. Faktum är att jag hellre vill att mina kollegor, vänner och familjs ska tycka att jag gör vad jag ska och vad som är rimligt och sedan inte något mer i onödan. Känner mig som en lat härlig och lagom kvinna just nu, med självinsikt 😉

   Gilla

 6. Det är så tråkigt att man ska prata sådär till sig själv. Det är så svårt ibland. Skönt att du tänker på ett annat sätt nu. Kram! ❤

  Gilla

  1. Det är ju lättare förstås för mig som är bara anställd, men jag tycker att alla alla alla borde testa vad de njuter av, prestigelöst och utan att något ska dokumenteras och delas etc. Så man åtminstone VET 😀

   Gilla

 7. Ja, det kanske är åldersrelaterat.. *skratt*
  Produktiviteten minskar med åldern… nä, skämt å sido. Jag tycker att det låter klokt. Fokus på att må bra, ha det gott är viktigare än att göra en massa bara för att.
  Man behöver inte alltid åstadkomma något. I det fallet är jag nog helt enkelt ”gammal” . Jag är nöjd med ”lite” eller vad jag ska säga. Fast nu lät det ju väldigt tråkigt. Blev lite svårt att förklara. Men jag behöver inte göra något för att bevisa något för någon annan, utan jag gör/är för min skull. (och familjen)
  Det här blev ju bara rörigt, men du kanske förstår lite av vad jag menar.

  Gilla

  1. Haha, ja kanske det är det, ålderns vishet. Alltså, jag är också nöjt med ”lite” och jag har ingen fear of missing out och jag har inget stort socialt behov. Jag är så nöjd med att jobba och trivas med mina kollegor, men sedan gå hem och vara med min man (eller resten av min familj, på sin höjd) eller ifred. Hehe, och på fritiden: gillar ju att lösa korsord! Jag gillar ju att laga mat, jag gillar ju att läsa böcker. Och det duger alldeles utmärkt, verkligen!!

   Gilla

  1. Åh, jag vill krypa genom datorn till dig och ta din ”att göra lista” och hjälpa dig med det du vill ha hjälp med och sedan riva den sönder och samman! Sedan lägga upp dina fötter på bordet och he på typ Pongo och de 101 dalmatinerna och ge dig en burk med rosa bumlingar och lägga en ansiktsmask. Så ska en slipsten dras!

   Gilla

  1. Och känns riktigt riktigt gött faktiskt, haha. Det är konstigt hur jag förr inbillat att jag borde bära världar på mina axlar, när jag aldrig begärt det av någon annan! Oops!

   Gilla

 8. Tråkigt att du känner så här. Blir så ledsen av att höra att det bara förändrades. Men samtidigt håller jag med dig, inte behöver man vara produktiv jämt. Ibland ska man bara njuta och ta saker pö om pö. Så gör vi, ibland har vi mer produktiva dagar, men sällan. Kram ❤

  Gilla

  1. För mig är det här en BRA förändring, bara jag hittar något som jag gillar att göra medan jag är är oproduktiv 🙂 Just nu är jag helt och fullt inne i att läsa massa böcker och kanske skriva en massa böcker, så nu är jag extra glad att göra så lite som möjligt inom ramen för min arbetsbeskrivning, ork och anställningsgrad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s