Tänker • Gör

idag är vi alla ukrainare

Jag är inte rätt person att hålla brandtal, så det kommer jag inte göra, men idag kan jag inte låta bloggen stå tom. Jag kan inte begripa det som hänt nu. Att jag vaknade till krig i morse. För det är ju vad det är: Ryssland har invaderat hela Ukraina.

Vi såg på Nyhetsmorgon med blanka ögon. Inte av ointresse, inte som ögon kan bli blanka när man försöker se ut som att man lyssnar på någon medan man egentligen spelar upp jazz-scenen i Prinsessan och Grodan i huvudet. Nej, blanka av annalkande tårar.

Det var hård vind och tunga snöflingor överallt. Jag och Erik sladdade till jobben, och på skolorna var det många frågor, mycket oro och stor medkänsla. Vi såg presskonferensen och vi såg bilderna på nyheterna. Ögon stora som tefat.

Det blir inget brandtal idag, men jag tycker att Fredrik Reinfeldt uttryckte det lysande när han sa att ”idag är vi alla ukrainare”. Vissa saker kan man inte låta passera onämnt och istället ge utrymme för mina middagar och simningen och Eriks vackra ögonfransar.

Jag har mitt liv och jag lever det och jag är tacksam för det. Imorgon kommer jag skriva om det igen. Men idag är vi alla ukrainare.

10 reaktioner till “idag är vi alla ukrainare”

 1. Ja, det är verkligen tragiskt, hemskt, ofattbart och helt vidrigt. Det finns inga ord egentligen. Och i dagens digitala värld blir det på något sätt mer absurt också, för man kan liksom se invasionen ”live”… med kommentarer… Ikväll ber jag för Ukraina och alla drabbade!

  Gilla

  1. Nej, det är så absurt att få se allting live. Redan när Putin blev president och särskilt när Trump var det samtidigt tänkte jag att det var farligt. Men nu är det riktigt riktigt riktigt farlig. Jag ber också för Ukraina och alla drabbade ikväll och framöver… att det hände!? Kan inte begriiiipa!

   Gilla

 2. Det går inte att ta in. En av mina modeller som jag kommit rätt nära i Skottland är en Ukrainare som flyttade till Edinburgh av samma anledningar som mig, för att studera. Hon är ensam med hela sin familj och släkt i Ukraina, bara 22 år gammal. Har inte kunnat tänka på något annat än henne hela dagen idag. Känns så oerhört konstigt att gå till jobb och gym som att ingenting händer idag. Känns som en attack på hela Europa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s