Mat • Dryck

några middagar på senare tid

iHola a todos!

Nu har jag ätit mat igen, som man gör när man har det som intresse och har en god aptit. Jag vet inte varför jag hälsar på er på spanska, för ingen av de här rätterna är egentligen från ett spansktalande land. Tvärtom innehåller de ganska mycket svenskt och grädde.

Flygande Jacob

Man steker bara bacon och kycklinglårfiléer, och jag kryddade mina med curry för att det kändes som att det skulle passa. Sedan lyfter man över det i en ugnsform och fördelar skivad banan över. Sedan vispar man vispgrädde toppigt, blandar ner chilisås och brer över innan man kör allting i ugnen i kanske 20 minuter. Efter att det gottat i ugnen strör man över saltade jordnötter och vi serverade med långkornigt ris och broccoli.

Oxfilépasta

Också världens enklaste: man kokar pastan medan man gör såsen och allt blir klart på typ 11 minuter. Man steker bara oxfilé med purjolök och vitlök och salt och peppar, sedan hällde jag på någon tesked soja och två matskedar kantarellfond, samt kvartade och halverade cocktailtomater som jag bara fräste av. Sedan häller man över vispgrädde och kokar ihop. Mot slutet toppredde jag såsen med lite maizena som jag vispat ut i vatten. Sedan precis innan servering rörde jag ner lite lätt créme fraîche och hackad gräslök som bara fick bli varmt tillsammans med den avrunna pastan.

Linssoppa med paprika och chili

Den här är också lätt som en plätt: fräs lök, röda sköljda linser och vitlök. Tillsätt sedan passerade tomater, vatten, grönsaksfond, kycklingbuljong och svartpeppar. Rör runt och koka mjukt under lock. Tillsätt sedan en skvätt grädde, hackad paprika och Créme Fraîche med smak av paprika och chili. Hetta upp, smaka av och servera sedan med krutonger och färskpressad citron (om ni tycker om det, Erik hoppar alltid över citronen).

Laxmackor med räkröra

Slutligen har vi en riktigt lat middag: stekta bröd, baguetteröra med räkor från burk och en laxfilé. Sedan toppades hela härligheten med ruccola, tomat, purjolök, pressad citron och svartpeppar.

Jag mådde ganska illa efter den här veckan då jag egentligen inte tål grädde så bra (på grund av gallsaltsmalabsorbtion alltså, inte på grund av allergi eller något). Men det var så gott att jag lägger upp bilderna här ändå, som ett farväl inför att börja med lite skonsammare mat igen.

35 reaktioner till “några middagar på senare tid”

 1. Alltså du delar alltid med av så himla bra recept och du borde göra en egen kokbok. Både med lättare och mer avancerade recept. Kramis ❤

  Gilla

 2. Meeen så gott, wow! Synd bara att du inte mådde så bra av grädden! 😦 Havregrädde eller liknande kanske kan vara ett bra substitut? ❤

  Sv: Ja, men det låter ju som en bra idé! Precis som dig vill jag köra yogan på morgonen så jag ligger en dag efter med flit för att slippa vänta tills de läggs upp vid elva. ^^

  Gilla

 3. Mums, alla rätter faller mig i smaken 😀 Flygande Jacob var däremot väldigt längesedan jag gjorde så det måste jag laga snart ❤ Här blev det veggolasagne till middag, imorgon har jag planerat pilgrimsmusslor med spenat, mango och någon liten dressing till 🙂 Älskar att du så ofta delar med dig av mat då det är ett stort intresse hos mig med ❤

  Gilla

 4. Åhh nu blev jag sugen trots att jag precis ätit frukost! Mest på flygande Jacob – det var länge sedan nu!
  Jag får äta med ögonen – det är lite nyttigare!
  Haha!

  Gilla

 5. Flygande jakob – det var så längesen! Kanske måste göra det, tyvärr jordnötsfri i detta allergihus… men det kan funka ändå.
  Jag gillar svenskt och grädde… så är det. Inte att förakta!

  Gilla

  1. jag tror absolut att det funkar ändå! Nötallergi dock, hemskt… jag är så förtjust i det och det skulle vara sorgligt att ge upp. Men mina favoriter är mandlar 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s